top of page
Search

Alles wat je nodig hebt om te starten met breien

Updated: Feb 11, 2023

Wil je al een tijdje starten met breien? Of was je vroeger een breier en wil je het nu weer oppakken? Aarzel dan niet. Breien levert je niet alleen een duurzame inhoud van je kledingkast op, het werkt ontspannender dan je zou denken.

Daarnaast is het imago van breien de afgelopen jaren een stuk vooruit gegaan. Het is absoluut niet alleen meer voor oma's in een schommelstoel met een knotje. Op social media vliegen de accounts met gebreide truien, mutsen, sjaals en sokken je namelijk om de oren


Tijd dus om de naalden op te pakken en te beginnen... En dat doe je zo!

Naalden

Als je wekelijks gaat breien, dan heb je goede naalden nodig. Tegenwoordig is de keuze reuze. Wil je het eens proberen en ben je nog niet zeker of je het zo leuk gaat vinden? Haal dan niet meteen een naaldenset is huis van meer dan 60 euro, maar ga even langs de Zeeman of Søstrene Grene (de laatste zit op verschillende plekken in het land). Daar heb je al vanaf een paar euro een paar mooie naalden, voor zowel recht breien als naalden voor rondbreiers. Nou hoor ik je denk? 'Rondbreien?' Ja, deze manier is niet alleen meer ontspannend, je hoeft niet alle delen van bijvoorbeeld een trui aan elkaar te naaien (wat zoveel tijd kan besparen).



Heb je de smaak te pakken? Dan zijn er drie merken die mooie sets aanbieden. Het is handig om meteen een set aan te schaffen, uiteindelijk is dit namelijk goedkoper. En je hoeft niet gefrustreerd te raken als je de juiste maat naald niet in huis hebt (als je een breier bent, snap je wat ik bedoel). Tegenwoordig is niet in iedere stad of dorp een breiwinkel te vinden (we leven helaas niet in Scandinavië).


Van Pony heb je goede rondbreinaalden (Perfecte Rondbreinaald), die je ook kan aanschaffen als losse naalden. Op deze manier kun je de kabels verwisselen (je hebt daarin verschillende maten). Het Japanse merk Seeknit is ook een aanrader. De kabels werken heel fijn en zeker als beginnende breier zijn deze naalden ideaal om mee te breien.


Daarnaast heeft Chiaogoo fijne naalden van roestvrijstaal. Deze naalden zijn perfect voor het breien van tops of sokken.


Garen

Ik wil garen van de goedkopere ketens niet afvallen, maar heel fijn is het niet om daarmee te breien. Ook al is het wel een aanrader om deze garen te gebruiken voor je eerste project.


Om niet meteen heel duur te starten: DROPS garen heeft een uitgebreid assortiment en is in vrijwel iedere breiwebshop verkrijgbaar. Doordat het garen niet te duur is, en er veel keus is, is het ideaal om te gebruiken bij een van je eerste projecten.


Ben je al wat verder? Dan zijn de garen van Filcolana en Knitting For Olive een absolute aanrader. Het resultaat is mooi en er is een uitgebreid assortiment.


Søstrene Grene en We Are Knitters hebben ook mooie garen.

Accessoires

Steekmarkeerders, kabelnaalden, stopnaalden en meetlinten. Als je net begint met breien denk je vaak: 'Waar is dat toch allemaal voor nodig...?' Als je eenmaal een tijdje aan het breien bent, koop je bijna wekelijks deze accessoires. Omdat ze mooi zijn, omdat ze kapot gaan of gewoon omdat het kan. Inmiddels ben ik wat duurzamer gaan denken, en ben ik erg tevreden over Cocoknits. Het is wat duurder in aanschaf, maar zeer de moeite waard. Ik kan inmiddels niet zonder de steekmarkeerder, steekstoppers (die moet je hebben want steken die van een naald vallen, daar wordt niemand blij van), de stitch fixer (voor als je een steek laten vallen, en geloof me, dat gaat gebeuren), een schaartje en stopnaalden om zo je draden mooi weg te werken. Ook is een toerenteller geen overbodige luxe. Het leermerk MUUD heeft een fijn doosje waar je al deze kleine zaken goed in kan opbergen.


Ik zou zeggen: ready? GO!


Heb je nog vragen naar aanleiding van deze post? Schroom dan niet om te mailen naar: simpelknit@gmail.com.


(Dit is geen betaalde post, dit zijn mijn persoonlijke tips! Alles wat ik hier noem heb ik zelf aangeschaft!)


Comments


bottom of page