Het heeft even geduurd... Maar er staat een nieuw breipatroon online. De Pelle baby booties kwamen in februari ongeveer drie dagen voordat ik beviel van mijn zoon online.
Daarna was er weinig tijd om nieuwe patronen te maken en te schrijven (dit kost heel veel (brei)tijd, geduld en je moet veel rekenen).
Na een paar weken, en heel veel mijn Simpel sweater te hebben gedragen, besloot ik een vervolg te breien op deze trui. Simpel en een mooie pasvorm, maar dan net even anders. Daarnaast werk ik met mijn favoriete manier van breien: top down.
Oftewel je breit van boven naar beneden. In de Scandinavische landen een veelgebruikte manier van breien. Hier in Nederland begint het steeds meer aan populariteit te winnen.
Rood
Over de kleur was ik al snel uit. Dit moest rood zijn. Gedurende mijn zwangerschap heb ik veel uren op bed moeten doorbrengen en ik zag via social media zoveel mooie rode truien voorbij komen...Tijd om er een zelf te breien.
Duidelijk
Ik ben niet snel tevreden over een patroon. Het belangrijkste vind ik dat de pasvorm goed is. Als je uren gaat breien, dan wil je daarna wel een trui die je met plezier draagt.
Nadat ik de pasvorm had goedgekeurd en de wol had aangeschaft, ben ik eerst gaan breien en heb ik daarna pas het patroon geschreven. Ik wilde eerst weten dat wat ik in mijn hoofd had, ook op de naalden zou gaan werken.
Gelukkig was ik helemaal blij. Ik schrijf mijn patronen op de manier waarop ik ze graag zou willen lezen. Genoeg uitleg en ik probeer zoveel mogelijk 'wtf-momenten' te voorkomen. Het patroon moet niet te lang zijn, duidelijk zijn en leuk om te lezen.
Eerlijk? Ben je nieuwsgierig geworden? Simpel sweater part 2 is niet de beste trui als je net start met breien. Dan adviseer ik de Simpel sweater. Ben je iets meer ervaren? Dan is de trui een mooie toevoeging aan je collectie.
Zo maak je de trui:
Ben je nieuwsgierig naar welke technieken je gaat gebruiken? Lees dan alvast deze handleiding even door: dit zijn de technieken die je nodig hebt om van boven naar beneden te breien:
Simpel sweater part 2 is een simpele raglan trui. De trui valt ruim en wordt topdown gebreid. Dit betekent dat je de trui met rondbreinaalden maakt. De ribboorden worden gebreid in gedraaide ribsteek. De mouwen en de body van de trui worden gebreid met de tricotsteek en de ribbelsteek.
Omdat je van boven naar beneden gaat breien, moet je gaan meerderen. Deze methode ga je hiervoor gebruiken:
1 steek rechts meerderen (M1R): Steek de rechternaald van achteren naar voren onder de dwarsdraad tussen de 2 steken door en zet de lus op de linkernaald. Brei de nieuwe steek recht.
1 steek links meerderen (M1L): Steek de rechternaald van voren naar achteren onder de dwarsdraad tussen de 2 steken door en zet de lus op de linkernaald. Brei de steek recht in de achterste lus van de nieuwe steek.
Tip! Kijk hieronder naar de uitleg over M1R en M1L:
https://youtu.be/lsJndA4LzR8
1 steek rechts meerderen averecht M1PR (make one purl right): Steek de linkernaald onder de draad die tussen twee steken van voren naar achteren loopt en brei deze draad dan averecht door de achterste lus (gedraaid).
1 steek links meerderen averecht M1PL (make one purl left): steek de linkernaald onder de draad die tussen twee steken van achter naar voren loopt en brei deze draad dan averecht.
Tip! Kijk hieronder naar de uitleg over M1PR en M1PL: https://youtu.be/umyWCaCUCZs



Boordsteek (rib knitting): De kraag en de mouwen worden gebreid met de boordsteek: *Brei 1, averecht 1* herhaal dit *-* tot aan het einde van de rij. Tip: de trui op de foto is gebreid met de gedraaide boordsteek (twisted rib): brei de rechte steek door de achterste lus.
Magic Loop methode: Voor de kraag en de mouwen kun je gebruik maken van de Magic Loop methode. Vaak zijn de draden aan je naald te lang om rond te blijven breien, de Magic Loop is hier de oplossing voor. Ook kun je eventueel breinaalden gebruiken zonder knop.
Tip! Kijk hieronder naar de uitleg van de Magic Loop: https://www.garnstudio.com/video.php?id=120&page=2&lang=us
Minderingen
Bij het vormgeven van de mouwen en het lijf van je trui gebruik je minderingen:
De rechter leunende mindering 2 r samenbr. - in het Engels K2tog: brei 2 steken samen. Tip! Kijk hieronder naar de uitleg
K2tog: https://www.garnstudio.com/video.php?id=14&lang=us
SSK (slip, slip, brei): Steek de naald in de eerste steek alsof je deze wilt breien, maar in plaats van de steek recht te breien, laat je hem van de linker naald afglijden naar de rechter naald zonder te breien. Herhaal stap 1 voor de volgende steek. Dus steek de naald in de tweede steek alsof je deze wilt breien, maar laat hem van de linker naald afglijden naar de rechter naald zonder te breien. Steek nu de linkernaald in de voorkant van de twee afgegleden steken, van links naar rechts. Brei vervolgens de twee afgegleden steken samen alsof het één steek is. Dit doe je door de draad over de rechternaald te brengen en door beide steken heen te halen.
Tip: Kijk hier hoe je de steek maakt: https://www.garnstudio.com/video.php?id=207&lang=nl
SSP (Slip, slip, brei averecht): Laat de eerste steek afglijden: Steek je rechterbreinaald in de eerste steek op de linkerbreinaald alsof je die wilt breien, maar brei hem niet. Schuif eenvoudig de steek van de linkerbreinaald naar de rechterbreinaald zonder hem te breien. Dit verplaatst de steek effectief van de linkerbreinaald naar de rechterbreinaald zonder de oriëntatie te veranderen. Laat de tweede steek afglijden: Net als bij de eerste steek, steek je de rechterbreinaald in de tweede steek op de linkerbreinaald alsof je die wilt breien, maar schuif hem van de linkerbreinaald naar de rechterbreinaald zonder hem te breien. Brei de twee afgegleden steken samen averecht.


Oppakken onderarm steken:
Tip! Kijk hier hoe je de steken van de onderarm oppakt:
https://youtu.be/8K-IsMdTHK0
Tip: Het is wel in het Engels, maar hier wordt ook aan de hand van foto’s uitgelegd hoe je gaten voorkomt.
Vaak zit het geheim in meerdere steken oppakken dan er staat aangegeven in het patroon. En dan tijdens het breien het te veel aan steken te minderen: 2 r samenbr.: https://giftofknitting.com/blog/ how-to-pick-up-stitches-for-the-raglan-sleeve-and-avoid-holes-in-the-underarm
Commentaires