top of page
Search

Vier redenen waarom je zou moeten breien

‘Heb jij die trui zelfgemaakt? Niet…? Hoe doe je dat dan?’ Een veel voorkomende reactie wanneer ik vertel dat ik brei. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de opgetrokken wenkbrauwen die ik krijg wanneer ik zeg dat ik dit dagelijks doe. Voor veel mensen is breien toch iets voor een bejaard iemand die zittend in een stoel naar buiten kijkt terwijl de breinaalden elkaar raken.


Jammer, want tegenwoordig breien er steeds meer mensen van alle leeftijden en achtergronden en vind je op Instagram (TikTok moet nog een beetje komen geloof ik…) de mooiste creaties en ideeën.

Ben jij nou nog niet aan het breien geslagen en twijfel je misschien wel? Dan zijn er (wat mij betreft) eigenlijk meer voordelen dan nadelen:


Met deze vier redenen aan voordelen en opdrachten kun je checken of je klaar bent om een ‘breier’ te worden:

Duurzaam

Draag jij graag kleding die je niet na drie keer dragen weer in een hoek gooit en dan eigenlijk vergeet? Maar ga je voor kwaliteit en niet voor kwantiteit? —> Iets wat natuurlijk niet alleen goed is voor het klimaat (fast fashion draagt op grote schaal bij aan milieuvervuiling), maar ook voor hoe lang je een kledingstuk kan dragen. Op het moment dat jijzelf iets gaat maken word je met je neus op de harde feiten gedrukt: een kledingstuk maken kost veel tijd en energie. Op het moment dat jij uren aan een trui hebt gezeten, is het dragen van zo’n kledingstuk duizendmaal leuker. Je kunt je eigen tijdloze en duurzame collectie maken, die niemand anders verder heeft. Daarnaast kunnen machines nooit een handgemaakte trui helemaal nabootsen. Je hebt een ‘one of a kind’.

Sparkle sweater: patroon komt deze winter

Opdracht: Heb je nog nooit een breinaald vastgehouden? Dan is het verstandig om te starten met een sjaal. Via deze link kom je bij een gratis patroon. Maar je kan natuurlijk wel al ‘dromen’. Pak een potlood en papier (het maakt niet uit of je wel of niet kan tekenen) en schets de trui die jij heel graag zou willen dragen (of een ander kledingstuk). De kleuren, de stof, een trui die heel ruim valt of juist een strakke trui. Ga je voor tijdloos of juist voor een trui van dit moment? Zoek je inspiratie? Deze ontwerpers hebben de mooiste truien die je kan maken: PetiteKnit, My Favourite Things Knitwear en Laerke Bagger.

Mijn laatste tekening? Deze onderstaande trui: ik hou van een oversized trui, en ik hou ook van kleur. Zo kwam ik het op het idee voor deze Ibiza sweater. Tegelijkertijd hou ik ook van tijdloze kleuren. En maak ik deze trui ook in het wit.

Ibiza Sweater (Patroon komt deze herfst op simpelknit.com)

Creatief Ben jij vaak creatief bezig? En zie je graag snel resultaat? Dan ga je veel voldoening en trots halen uit breien. Je kunt kledingstukken maken die niet iedereen heeft. Van duurzame materialen die jijzelf kan bepalen tot het kiezen van de mooiste kleurcombinaties. Je kan uren spenderen op Instagram zonder je schuldig te voelen over hoe je eruit ziet, want de trui die je gaat maken, maak je in je eigen maat. Zelfgemaakte truien worden geshowd op ‘echte’ lichamen. Je staat veel langer stil bij wat je mooi vind en wat je graag wil dragen. Kijk in je kast en zoek wat je mist en maak dit dan zelf. Het is niet alleen het breien, het is ook de voorpret.

Opdracht: Ga op zoek naar je favoriete ontwerper van breipatronen (via Instagram kun je er zo een aantal vinden). Kies daar het kledingstuk uit wat jij het mooiste vind en kies je lievelingskleur. Ga op zoek naar de beste wol en bestel dit. Ben je nou een beginner? Dan is een trui die voor gevorderde is bedoeld, misschien nog iets te moeilijk, maar ga geen uitdaging uit de weg. Juist door te proberen en op je bek te gaan, is de beloning wanneer het klaar is des te groter. Ik was ontzettend onzeker toen ik mijn eerste trui ontwierp. Maar juist deze trui draag ik al jaren. Ik heb uren gespendeerd aan het uitrekenen van het aantal steken, welke technieken ik wilde gebruiken en welke wol nou het beste was voor dit ontwerp.

Stressverlichting Als je eenmaal net zo verslaafd bent aan breien als ik, en je partner vind dat je te vaak met je breinaalden in je hand zit, dan heb je vanaf nu een goed excuus om niet te minderen. Het ritmische en repetitieve karakter van breien kan namelijk een kalmerend effect hebben op de geest. Het zorgt voor een meditatieve staat van concentratie, vergelijkbaar met yoga of mindfulness. Breien verlaagt de hartslag en bevordert ontspanning, waardoor het een geweldige stressverlichter is. Het helpt je om even los te komen van de drukte van het dagelijks leven en je gedachten te vertragen. Bovendien stimuleert het vrijkomen van endorfines tijdens het breien een gevoel van welzijn en geluk. Er gaat niets boven een trui die jij hebt gemaakt. En beschrijf het gevoel maar eens wanneer je het kledingstuk voor het eerst draagt… Opdracht: Wil je graag een snel project? Simpel Knit heeft gratis patronen. Een van mijn lievelingsprojecten is de Amsterdam Cowl: https://www.simpelknit.com/product-page/amsterdam-cowl-patroon-in-het-nederlands Het is goede oefening als je een tijdje niet hebt gebreid of wanneer je een uitdagend beginners project zoekt.

Mentale Stimulatie Het verlicht niet alleen stress, het heeft ook voordelen voor je cognitieve functies. Het vereist concentratie, geheugen en het vermogen om patronen te herkennen en te volgen. Regelmatig breien kan helpen om je geest scherp te houden en cognitieve achteruitgang te verminderen. Studies hebben zelfs aangetoond dat breien kan bijdragen aan het voorkomen van de ziekte van Alzheimer en dementie. Voor alle breiers onder ons is dit natuurlijk heel goed nieuws. Blijf vooral breien en schaam je nergens voor. Opdracht: Neem je breispullen mee en ga eens lekker in een cafe of restaurant zitten breien. Geniet van de rust en schaam je nergens voor.


Koffie en breien: scrunchie kun je kopen via simpelknit.com

58 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page