top of page
Search

Zo brei je sokken

Updated: May 9

Wil je niet heel lang met een breiproject bezig zijn? Of ben je op zoek naar een nieuwe (brei)uitdaging? Dan is een paar sokken breien de oplossing. Het is namelijk een zeer leuk en snel breiproject.


Daarnaast draagt vrijwel iedereen sokken, dus je maakt een heel nuttig kledingstuk. Je hoeft er niet alleen jezelf blij mee te maken.


Er zijn mensen die alleen sokken breien; voor mijn gevoel gaan de meeste breiboeken over het breien van sokken. Denk bijvoorbeeld aan Dendennis en Mr. Knitbear die samen een geweldig sokkenboek hebben gemaakt. Een ander bekend boek is 52 weken sokken breien. Hierin vind je patronen van 52 ontwerpers van over de hele wereld en het is een musthave voor alle sokkenbreiers.



Ook andere bekende ontwerpers van breipatronen hebben mooie sokkenpatronen. Bijvoorbeeld het Deense PetiteKnit.


Je hebt niet alleen liefhebbers. Veel nieuwe, maar ook ervaren breiers, zien op tegen het breien van sokken. Dat snap ik wel. Ik was ook zo. Ik ben een liefhebber van 5, 6, 7 en hoger mm breinaalden en de meeste sokken worden gemaakt op kleine maat breinaalden. Daarnaast ben ik vrij ongeduldig en geduld is wel nodig als je sokken wilt breien.


Daarom heb ik de Simpel socks ontworpen. Deze sokken brei je op 5 mm naalden. Het is een heel fijn project om mee te nemen op reis, ook in het vliegtuig. Ik neem dan een paar houten rondbreinaalden mee. Ik ben erg fan van de naalden van Søstrene Grene (Zeeman heeft ze ook).

Deze zijn niet duur, dus als je ze toch moet inleveren doet het minder pijn.


Welke methodes heb je om sokken te breien?


Ik gebruik, als ik onderweg ben, de Magic Loop Methode. Dit is een breitechniek die het mogelijk maakt om kleine projecten of projecten met weinig steken te breien op een lange rondbreinaald. Je hebt dan wel minimaal 60 of 80 cm nodig.



Thuis brei ik het liefst op kleine rondbreinaalden. De sokken rondbreinaald is 25 cm lang inclusief naaldpunten en heeft een korte en langere naaldpunt waarmee je gemakkelijk een kleinere omtrek van projecten zoals sokken, mouwen en mutsen kunt breien.

De bekendste methode om sokken te breien is met 5 (korte) breinaalden, ook wel sokkennaalden genoemd. Ik moet zeggen dat ik dit nogal een gedoe vind. Maar ik blijf oefenen.


Wat zijn de leukste sokken om te breien?

Een paar chunky basic sokken heb je zo gebreid, daarom zijn ze bij mij favoriet. Ik heb zoveel wips (breiprojecten) dat ik soms behoefte heb aan een snel project.


Daarnaast kun je veel technieken oefenen bij het breien van sokken. Wil je bijvoorbeeld graag experimenteren met kleurbreien? Dan is het breien van een paar sokken ook erg leuk. Er is veel variatie mogelijk.


Waarom zelf sokken breien?


Het breien van sokken stelt je in staat om gepersonaliseerde, unieke kledingstukken te maken. Je hebt de vrijheid om je favoriete garen, kleuren en steekpatronen te kiezen, zodat elk paar jouw stijl en persoonlijkheid weerspiegelt. Bovendien zijn handgemaakte sokken veel duurzamer in vergelijking met kant-en-klare opties uit de winkel, waardoor ze een mooie toevoeging zijn aan je garderobe of een mooi cadeau voor familie en vrienden.


Hoe begin je dan met het breien van sokken?


Misschien is dit wel het leukste gedeelte van breien, buiten het gevoel wanneer je breiwerk klaar is, het uitzoeken van de wol. Voor het breien van sokken gebruik ik drie soorten wol: Tencel rage van Järbo, Lang Yarns Jawoll superwash sokkengaren en Panduro Pure Sock. Sokken brei je over het algemeen op kleine naalden, maar ik brei ook graag met twee draden samen op 5 mm naalden. Mijn Simpel socks zijn hier een voorbeeld van.



Stap 1: Materialen verzamelen

Voordat je begint, zorg ervoor dat je alle benodigde materialen bij de hand hebt, waaronder rondbreinaalden van de juiste maat, sokkengaren en een patroon dat geschikt is voor rondbreinaalden.


Stap 2: Opzetten van steken

Zet het benodigde aantal steken op de rondbreinaalden en verdeel ze gelijkmatig over de naalden. Dit geldt niet als je ervoor kiest om de sokken met kleine rondbreinaalden te breien.


Stap 3: Brei het boord

Brei het boord van de sok volgens het gekozen patroon, waarbij je de gewenste steek en hoogte gebruikt.


Stap 4: Brei het been van de sok

Brei het been van de sok in het rond, volgens het patroon en de gewenste lengte.


Stap 5: Hakken en hielen

Brei de hakken en hielen van de sok volgens het gekozen patroon, waarbij je speciale technieken gebruikt voor het vormgeven van de hiel.


Stap 6: Brei de teen

Brei de teen van de sok volgens het patroon, waarbij je de gewenste methode gebruikt voor het minderen van steken.


Stap 7: Afwerking

Werk de sok af door alle steken af te hechten en de draadjes netjes weg te werken.


Als je dit zo leest, lijkt het helemaal niet moeilijk, maar vergis je niet. Ik heb slechts één advies: blijf oefenen en wees niet bang om opnieuw te beginnen. Het hoort er allemaal bij!

Recent Posts

See All
bottom of page